17 de setembre del 2012

Set consells intel·ligents i fàcils per ambientalitzar la cuina de casa nostra

L'entrada que us presentem avui és de caràcer pràctic. La cuina és un espai present a la majoria de cases de les diferents cultures que habiten el planeta i on al llarg del dia, més o menys tots els habitants d'una casa hi passen en un moment o altre. A la vegada, la cuina és una de les millors estances on començar a posar en pràctica alguns cosells per ambientalitzar la nostra llar i d'aquesta manera, fer-la més eficient energèticament i ser més conscients amb la generació de residus. A continuació us presentem set consells publicats al web Inhabitat que ens faran estalviar recursos i alhora, ens proporcionaran alguns estalvis econòmics.







1·  Presteu atenció als aparells elèctrics. Dos exemples serien el rentavaixelles i el frigorífic. Pel que fa al rentavaixelles, si n'heu de comprar un de nou, fixeu-vos que tingui una ecoetiqueta com per exemple, l'energy star, que ens certifiqui que consumeix energia de manera eficient. No oblideu posar-lo en funcionament només quan la càrrega està plena. Si teniu pocs plats per rentar sempre serà millor fer-ho a mà. Tot i que sempre cal passar per davant la reparació que la compra, si el rentavaixelles té més de 10 anys a nivell ambiental serà millor comprar-ne un de nou, amb una ecoetiqueta que certifiqui el seu baix consum energètic. Quant al frigorífic és important mantenir-lo a la temperatura adequada. Per això, serà útil consultar els manuals i ésser consicent que, normalment aquesta temperatura ronda els 2-3ºC. Cal pensar que cada vegada que baixem la temperatura del frigorífic un grau, estarem causant un augment del consum energètic del 5%. Per això, és preferible no baixar gaire la temperatura i reservar les zones més fredes del frigorífic per ubicar-hi els aliments que es fan malbé abans. Així mateix, també serà útil emmagatzemar els aliments en recipients de vidre, ja que fan de barrera i mantenen els aliments freds durant més temps. Per últim, és molt important mantenir les bobines del frigorífic netes. Com més brutes estiguin, menys eficient serà el frigorífic. Per això, és recomanable rentar-les un cop a l'any.

Instal·leu sensors a les aixetes o control per pedals. Us permetran fer un ús molt més eficient i responsable de l'aigua.

Composteu les restes de menjar. A la cuina es generen moltes restes d'aliments. Una bona manera de conservar aquestes restes d'aliments i reutilitzar-les és creant un sistema de compostatge, on les anireu abocant i gràcies a processos físico-químics n'obtindreu compost. Podeu optar per una pila de compostatge, si gaudiu d'un espai exterior a casa vostra o en cas contrari, per un sistema que pugueu instal·lar a dins de la cuina de casa.

Assegureu-vos d'utilitzar recipients per a cuinar respectuosos amb el medi ambient i segurs per la vostra salut. El més recomanable és utilitzar una bateria de cuina antiadherent, revestida d'alumini. El tefló se'l relaciona amb desenvolupament d'alts nivells de colesterol i càncer i per tant, és millor evitar els utensilis que incorporin aquest material.

Destineu un espai de la nevera pels productes que es deteriorin abans. Ho podeu fer mitjançant una caixa o recipient obert, que contindrà tots els aliments que estiguin a punt de caducar o puguin deteriorar-se abans. Podeu posar una etiqueta a la caixa on hi posi "consumeix-me abans". Segur que d'aquesta manera tothom qui obri la nevera pendrà consciència de quins aliments cal que consumeixi abans i us estalviareu llençar productes alimentaris i alhora diners.

Invertiu en una gerra amb un filtre brita o similar. L'aigua de l'aixeta de les zones on vivim sovint són perfectament tractades i saludables per al nostre consum diari. A vegades però, tenen un gust que no ens acaba d'agradar i per aquest motiu, s'acaba comprant aigua mineral. Amb una gerra d'aigua amb un filtre instal·lat, aconseguirem que l'aigua de l'aixeta tingui un gust més suau i estalviarem en residus de plàstic i diners. Només cal netejar el filtre cada dues setmanes o canviar-lo quan sigui necessari.

Compreu envasos de vindre o alumini per guardar els aliments. Aquests recipients conserven més bé els aliments que els embolcalls de plàstic film o paper d'alumini i són reutilitzables, al contrari que els embolcalls mencionants, que són d'un sol ús. D'aquesta manera, generareu menys residus. Assegureu-vos que siguin envasos compatibles amb el forn i el microones, així també els podreu utilitzar per a endur-vos el menjar fora de casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada