25 de juliol del 2012

Un estudiant d'arquitectura d'Alacant guanya un concurs internacional amb el disseny d'un habitatge ubicat a una vinya

 

Imatge de la maqueta del projecte guanyador

 
Quan parlem de sostenibilitat en l'àmbit de l'arquitectura ens venen al cap els panells solars, l'eficiència energètica, els sistemes de selecció de residus domèstics o la reutilització d'aigua. Però en realitat el concepte és molt més ampli. Per això, 150 estudiants d'arquitectura de les universitats d'Alacant, Hogeschool van Amsterdam i Beuth Hochschule für Technik de Berlin, han esmolat el seu enginy i creativitat per participar en la 6a. edició del Healthy Housing Award, que patrocina la Fundació Marjal.
S'han seleccionat els 18 millors projectes d'un habitatge ubicat a la província d'Alacant, sota criteris saludables i sostenibles. "L'habitatge ha de ser flexible i adaptar-se als canvis d'una família", apunta Antonio Galiano, professor coordinador d'aquest projecte.
El projecte guanyador Living in a Vineyard és de José Luis Villar, de 27 anys i alumne de cinquè d'Arquitectura a la Universitat d'Alacant. "Em falten tres assignatures per acabar", assegura el guardonat, que agraeix l'estímul que li ha suposat el concurs.

Villar: "Una casa sostenible i de disseny no ha de ser cara". Villar va dissenyar un habitatge de pedra, d'uns 150 metres quadrats, integrat en una vinya. "No es tracta d'una casa amb vinyes al voltant, sinó que el projecte és la vinya, i després hi incorporem la casa", puntualitza. L'edifici, que rep vent de l'est, està protegit per un turó dels raigs de llum horitzontals que vénen de l'oest. "Aquestes condicions ens proporcionen llum natural, aire fresc i generen energia", assegura. Les estances de la casa s'organitzen al voltant d'un pati, i totes es comuniquen amb un hivernacle que servirà per escalfar l'habitatge a l'hivern. A l'estiu, la ventilació creuada refrescarà la casa. Quant als materials, l'autor proposa utilitzar gabions, farcits amb restes de pedra de marbre, on la superfície blanca permet reflectir la radiació solar. "La idea és recuperar els elements tradicionals i demostrar que un habitatge sostenible, encara que sigui de disseny, no ha de ser car", conclou Villar.

El Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) exposa fins a finals de setembre els plànols i maquetes dels 18 finalistes, entre els quals s'hi pot observar un habitatge que disposa d'una roda de molí al seu pati interior per poder-se abastir d'energia, un projecte d'habitatge on la disposició de la casa està en funció del vent i del sol o un altre projecte on l'habitacle incorpora un sostre verd.


Font: Publicat a El País per Ezequiel Moltó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada