28 de maig del 2013

Crea i cuina: taller de disseny culinari a l'escola Floresta de Sabadell


Els passats 25 i 26 d’abril vam estar a l'escola Floresta de Sabadell organitzant dos tallers de disseny culinari. Els tallers, que els vam anomenar “crea i cuina”, formen part de les activitats que estem desenvolupant en el marc del projecte PEP (Pagès-Escola-Pagès), del que ja us hem anat explicant coses a través del blog. L'objectiu principal del PEP és transmetre hàbits d’alimentació saludables als infants i joves en edat escolar, a través del consum de varietats agrícoles antigues i productes de temporada i proximitat. El projecte s’ha estat desenvolupat al llarg del curs 2012/13 i compta amb la participació dels alumnes de 5è. de l’escola Floresta

En total, va ser 43 els alumnes de 5è. que van poder gaudir dels tallers, que van ser impartits pel professor de l’Escolar Superior de Disseny ESDi Ivan Merino, dissenyador de producte amb experiència en l’àmbit del disseny culinari, i la periodista Marina Antúnez, docent de tallers de cuina d’aprofitament i cuina i hort. 



El punt de partida del taller era l'elaboració d’un menú format per quatre plats utilitzant els productes agrícoles que els alumnes havien cultivat a l’hort de l’escola durant el curs. Fins i tot, el mateix dia, vam anar a buscar a l'hort alguns enciams, plantes aromàtiques i flors que utilitzaríem uns minuts més tard. Les matèries primeres eren ben fresques! A més a més, també vam incorporar-hi altres productes d'origen local, però que en aquell moment no tenien al seu hort, com ara la mongeta del ganxet i el cigró menut, dues denominacions d'origen protegides (DOP) o el pa de Sant Julià. La incorporació d'aquests tres productes també donava més possibilitats de manipular i experimentar per part dels alumnes, a l'hora de cuinar.


Per elaborar la seva proposta de menú cada alumne disposava d’una safata amb quatre orificis, on hi havia de preparar tres plats sòlids i un de líquid. Els alumnes disposaven de multitud d’ingredients processats de diverses maneres: tallats, ratllats, bullits, triturats, liquats, etc. A més a més, també podien acabar de processar els ingredients i utilitzar diferents motlles que vam portar-los en l’elaboració dels seus plats. Abans de posar les mans a la massa, l'Ivan i la Marina els van donar alguns consells i exemples a l'hora d'elaborar els seus plats de manera creativa. Els hi van mostrar com combinant els diferents colors, textures i formes que oferien els ingredients que tenien disponibles podien elaborar un menú d'una manera semblant a la que pintarien un quadre. En aquest cas però, les pintures serien els ingredients de l'hort i les varietats locals del Vallès i la tela, la safata de quatre orificis. 



Amb la realització d’aquests taller vam aconseguir que els alumnes realitzessin un exercici amb unes directrius molt bàsiques i que poguessin plasmar tota la seva imaginació en la elaboració d'un menú culinari. També van comprovar com amb els vegetals de l'hort es poden preparar plats saludables, de proximitat i molt gustosos de manera divertida i creativa.  I finalment, vam posar en contacte alumnes i mestres de primària amb professionals del disseny i estudiants de l’ESDi, tota una manera de compartir i transmetre coneixements vinculats al disseny, l'educació i l'alimentació.



Us deixem unes quantes fotos del procés de treball seguit durant el taller i d'alguns dels menús resultants. I si teniu ganes de conèixer més coses sobre el taller crea i cuina, podeu consultar la notícia que la periodista Marina Antúnez ha publicat al seu blog


2 comentaris:

  1. T'ha quedat un reportatge preciós, Ariadna. Gràcies per comptar amb nosaltres! Petons

    ResponElimina
  2. Ohh què xulo!!
    Bona feina! els alumnes degueren quedar flipats! m'imagin ses cares dels seus pares quan deixin que els ajudin a la cuina ;) Visca el poder de la creativitat!

    ResponElimina