“Hem
de mantenir una alimentació saludable”. Aquest missatge ens arriba des de ben petits
a través de la nostra família, l’escola, la comunitat mèdica... Però, que vol
dir, “alimentació saludable”?
Segonsel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya (GENCAT, 2013) una alimentació saludable és aquella que es
caracteritza per ser variada, equilibrada i adequada a l’edat, sexe,
cultura i requisits de cada persona. Ha
de ser una alimentació que ens aporti tota l’energia i nutrients necessaris per
poder desenvolupar les nostres activitats diàries. Un altre organisme de la
Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, incorpora
a la definició una nova variable: la toxicitat. Diu, que una alimentació saludable ha de ser lliure de productes tòxics (GENCAT,
2013). Ambdós organismes també afegeixen que per mantenir una alimentació
saludable cal tenir en compte
l’estacionalitat dels productes, donant preferència a l’ús de productes locals
i de temporada.
La
teoria queda clara. Però a la pràctica, què passa? Basant-nos en aquestes
definicions, podria ser que els aliments que configuren la nostra alimentació,
no ho siguin, de saludables? Hi ha estudis que alerten que els productes químics o additius que s’apliquen
a diversos aliments, ja sigui durant la seva producció al camp o en posteriors
processos de manufactura, poden ésser assimilats pel nostre organisme i desencadenar
problemes de salut i malalties greus.
Coneixem
l’estacionalitat, origen o procedència dels aliments que consumim? Som
conscients que els aliments produïts fora de temporada o que han recorregut
llargues distàncies perden propietats nutricionals? Hem perdut el sentit de
l’estacionalitat de molts aliments perquè actualment podem trobar de tot,
durant tot l’any, procedent d’arreu. Es calcula que els aliments importats que consumim
han recorregut, de mitjana, més de 5000 km abans d’arribar a les nostres taules
(Amigos de la Tierra, 2012). Estem lluny d’assolir la recomanació de donar
preferència als productes locals i de temporada mencionada anteriorment.
Sabríem
identificar tots els processos i etapes per les que passen els aliments al
llarg del seu cicle de vida i els impactes que ocasionen sobre el medi ambient?
Cultiu, selecció, neteja, processat, emmagatzematge, refrigeració, transport i
distribució; tot suma a l’hora de comptabilitzar entrades de recursos i
sortides de residus. Segons l’Organització de les Nacions Unides per al’Alimentació-FAO (FAO, 2011) actualment la producció d’aliments per part de la
indústria agroalimentària és responsable del 30% del consum d’energia a nivell
mundial i del 20% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Tots
aquests fets posen de manifest les relacions que existeixen entre
l’alimentació, la salut i el medi ambient i reforcen la necessitat de
redissenyar el sistema agroalimentari actual cap a un model més saludable i
sostenible. Precisament aquests van ser els principals focus del cinquè cicle Ecotendències CosmoCaixa, un
espai de divulgació, reflexió i debat sobre els reptes ambientals actuals i
futurs, que va culminar el passat 12 de març amb la sessió .Idea. En aquesta darrera sessió es van
presentar deu projectes innovadors relacionats amb el món de l’alimentació que
han estat desenvolupats a Catalunya. Els
deu projectes tenen com a nexe assolir una alimentació més saludable i més respectuosa
amb el medi ambient i proposen solucions a problemàtiques actuals que afecten diferents
punts de la cadena agroalimentària. Un dels deu projectes seleccionats per la
sessió va ser el projecte PEP (Pagès-Escola-Pagès) de la Fundació INDICIS. El projectePEP vol fomentar l’alimentació saludable entre els infants i els joves a través
del coneixement de la cultura agrícola local. El projecte actua en l’àmbit de
l’educació primària i dels horts escolars i actualment s’està desenvolupant a
l’Escola Floresta de la ciutat de Sabadell. Els seus objectius són els següents:
- Fomentar hàbits d’alimentació saludable entre els alumnes.
- Incorporar el consum de productes agrícoles locals i varietats antigues a les seves dietes.
- Promoure el consum de proximitat.
- Donar a conèixer els agricultors de Sabadell i apropar l’escola i la pagesia.
- Utilitzar l’alimentació i la cuina com a eines per fomentar la creativitat.
Per
tal d’assolir aquests objectius des de la Fundació INDICIS s’han desenvolupat
una sèrie de propostes pensades per treballar a l’hort escolar. Aquestes
propostes s’han treballat conjuntament amb la Unitat Departamental de Producte
i Usabilitat d’Espais de l’ESDi i amb la col·laboració de tres alumnes de l’ESDi.
En
primer lloc s’ha creat un kit agrícola
didàctic que permet als alumnes fer un bon seguiment dels vegetals de
l’hort, descobrir aquest espai per compte propi, experimentar amb els recursos
que ofereix i dotar-se d’informació que relaciona la producció agrícola i el
medi ambient. En segon lloc s’ha creat un sistema
d’identificació i informació (beneficis
per la salut i informació ambiental) de les espècies vegetals que tenen
plantades a l’hort. I per últim, una proposta de separador per a parcel·les d’horts escolars que serveix tan per
delimitar l’espai com de suport pel sistema d’identificació i
informació. Pel que fa a les propostes d’activitats, en paral·lel i en
primer terme, s’han introduït varietats
agrícoles antigues i de producció ecològica a l’hort i hi ha hagut dues visites d’un pagès de la zona a
l’escola. En tercer lloc, es realitzaran uns tallers de disseny culinari on a través de la creativitat, els
alumnes podran elaborar plats nutritius i atractius amb els productes de
temporada de l’hort i utilitzant varietats antigues de la zona del Vallès. I
per últim, també es preveu fer una visita
a la finca del pagès, on els alumnes podran conèixer què i com produeix, el
sistema de comercialització dels seus productes i la importància
de mantenir activa l’agricultura local.
Mitjançant l’ús de les metodologies,
eines i estratègies que ofereix el disseny, totes aquestes propostes esdevenen
recursos educatius útils per la docència i que faciliten el procés
d’aprenentatge als alumnes. Les propostes tenen el valor afegit de transmetre el
concepte d’alimentació saludable de forma completa, tal com el definíem
inicialment. Esperem que les propostes sorgides del PEP ajudin als alumnes a
qüestionar-se, informar-se i analitzar què hi ha darrera dels aliments que
conformen la seva alimentació. De moment, caldrà continuar treballant i posant
esforços en projectes com aquest, on la unió de professionals del disseny, de
l’educació i del medi ambient esdevé una bona recepta per millorar la nostra
alimentació.
Ariadna
Claret i Carles
Investigadora de la Fundació INDICIS
Referències
Amigos de la Tierra. 2012. Alimentos
Kilométricos. Amigos de la Tierra, Madrid.
FAO – Food and Agriculture Organization of the United
Nations. 2011. “Energy-Smart” Food for people and climate. Food and
Agriculture Organization of the United Nations. Roma.
GENCAT. 2013. Alimentació - Consells Generals.
Dins de: Generalitat de Catalunya Departament de Salut - Canal Salut – Vida
Saludable. Barcelona,
IL: http://bit.ly/ZBSEz7 últim accés 18 d’abril
de 2013.
GENCAT. 2013. Guia “L’alimentació saludable a
l’etapa escolar”. Dins de: Generalitat de Catalunya – Agència Catalana de
Seguretat Alimentària - Temes – Alimentació i Salut – Publicacions. Barcelona,
IL: http://www.gencat.cat/salut/acsa/
últim accés 18 d’abril de 2013.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada