3 de gener del 2013

Regals amb un impacte diferent

El període que comprèn les festes nadalenques al nostre país (des dels preparatius previs al Nadal fins a la diada de reis) és una de les èpoques de l'any en que els ciutadans consumim més, i a vegades, de manera poc racional o reflexiva. Begudes, aliments, regals, envasos i embalatges, energia, electricitat i decoracions lluminoses...Tots aquests productes o serveis representen grans quantitats de recursos que es consumeixen en pocs dies o fins i tot, instants, generen residus i tenen associats impactes ambientals i socials. Per tal d'evitar aquests impactes i les seves conseqüències, que sovint no es corresponen als nostres valors, cal que planifiquem amb anterioritat les nostres compres, els nostres àpats, els nostres desplaçaments, els detalls que volem regalar a les persones del nostre entorn, etc. A més a més, podem planificar-ho tinguent en compte criteris de sostenibilitat, i així, intentar reduir al màxim els nostres impactes sobre el medi. Si volem començar a actuar, aquests dies la xarxa ens ho posa fàcil; diverses pàgines web publiquen entrades que ens podran assessorar a l'hora de portar a terme un Nadal més sostenible i també, a l'hora de fer regals més sostenibles, que és en el que ens centrarem en aquesta entrada. 

Un d'aquests exemples és el web Inhabitat. Aquest web, que porta per lema "El disseny salvarà el món", ens ofereix una guia amb més de 200 productes dissenyats sota criteris ecològics i ètics per a tots els públics, gustos i de diversos preus. Es poden comprar en línia i rebre'ls a casa còmodament al cap d'uns dies. Si aquesta vegada ja no som a temps d'encarregar els nostres regals de reis, ho podem tenir en compte per a properes ocasions. Per altra banda, de ben segur que a les botigues del nostre poble o barri també podem trobar regals interessants, elaborats amb materials de baix impacte ambiental o de manera artesana, produïts localment i tinguent en compte criteris ambientals, responsables i justos de producció, comercialització i consum. És important que a l'hora d'adquirir qualsevol producte ens fixem en si disposa d'alguna etiqueta o certificació, en la seva procedència, la seva composició, la seva durabilitat i un cop el comprem, l'embalatge amb el qual ens el voldran presentar. Si tenim qualsevol dubtes o suggerència sobre el producte, caldrà que el venedor/a ens assessori.

Una altra opció a tenir en compte és fer nosaltres mateixos els regals que volem oferir. A vegades el resultat no és l'esperat inicialment, però solen ser regals molt agraïts de rebre, per l'estona i la dedicació que s'hi ha dipositat a l'elaborar-los i el que representen. El web Inhabitat també ofereix un llistat de regals per aquells que no han tingut massa temps, però que no volen deixar de sorprendre; els 14 regals per als qui anomenen "procastinadors verds". Aquest llistat agrupa diverses idees per regalar, com ara una apreciada recepta de cuina amb els ingredients per a elaborar-la, unes galetes de nadal, un crema corporal o algun altre producte cosmètic elaborat per nosaltres mateixos, més estones per passar amb els nostres familiars o amics realitzant alguna tasca conjunta, etc. El web Comparte tus Ecoideas també ens pot ajudar a l'hora de fabricar-nos els nostres propis regals. De ben segur que amb aquests dos recursos aconseguirem uns regals més personals, més artesanals, de baix impacte ambiental i més econòmics.

Un regal lliure d'embalatges i que segur que mai quedarà a les nostres llars inutilitzat és una activitat. Aquesta pot ésser de molts tipus i es pot adaptar en funció del nostre pressupost: des d'una excursió, un àpat, entrades per anar a algun espectacle, un taller, una escapada de cap de setmana...D'opcions n'hi ha moltes.

L'Hostal Empúries, per exemple, ofereix estades en un entorn plè d'atractius i tinguent en compte criteris sostenibles. L'Hostal és el primer hotel d'europa amb la certificació Leed Gold d'arquitectura sostenible i a més, aplica els criteris de la filosofia cradle to cradle desenvolupada per McDonough i Braungart, en el seu funcionament. A part d'estar construït i rehabilitat sota criteris d'arquitectura sostenible, el seu restaurant ofereix esmorzars, dinars i sopars elaborats amb productes ecològics, alguns dels quals es cultiven al mateix hort de l'Hostal Empúries.

L'empresa Punt Eco, centrada en l'oci urbà ecològic, també ens pot interessar si volem regalar una activitat més lúdica i entretinguda. La seva proposta d'activitats relacionen l'oci, l'horticultura i l'ecologia. Per 50€ al mes t'ofereixen la possibilitat de disposar d'una parcel·la on cultivar els teus propis productes hortícoles. A més a més, també realitzen activitats formatives i tallers, relacionats tant amb les tasques de l'hort com amb la preparació i cuina dels productes conreats, o les seves propietats alimentàries i/o medicinals. També organitzen altres activitats, de cara al bon temps, com ara projeccions de pel·lícules a l'aire lliure o tasts de vins i productes ecològics.

Si el que volem és regalar una excursió en bicicleta per poder oxigenar-nos i gaudir d'un entorn natural de manera propera, però la persona a qui volem regalar-li no es vol cansar gaire, sempre podem optar per la Burricleta. La Burricleta és una empresa nascuda a Catalunya que proposa rutes en bicicleta elèctrica per diversos punts de Catalunya, Navarra i Madrid. Les bicicletes es poden llogar als centres burricleta que hi ha instal·lats arreu d'aquests tres territoris. Van equipades amb un GPS i amb la informació necessària per poder realitzar la ruta triada i conèixer l'entorn per on pedalem.

Per als més sibarites existeixen els lots de productes ecològics o els àpats en restaurants de cuina ecològica. En aquest sentit, el web Ets el que menges és un pou de sabiesa. Al seu apartat de restaurants s'hi poden consultar gairebé un centenar de reportatges fets a restaurants que cuinen seguint criteris d'alimentació saludable, ecològica i de proximitat, aptes per totes les butxaques. Aquest mateix web, també proposa consumir i/o regalar cistelles ecològiques durant aquestes festes nadalenques. La cooperativa La Tavella, que treballa per la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social, ofereix aquest servei, i també ho fa El Mercat Local. A través de les seves pàgines web es poden encarregar cistelles de fins a 14kg per un preu que ronda els 60€. Es poden anar a recollir al punt més proper o fins i tot ens les poden enviar a casa. 

Podem contractar tots aquests serveis a algun extern o sinó, atrevir-nos a dissenyar-los i realitzar-los nosaltres mateixos. Segur que tenim capacitats i coneixements que potser no hem compartit i ara podria ser un bon moment per fer-ho!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada